Сърбия

Сърбия - близка и непозната
3 дни / 2 нощ.
225 лв.
Маршрут
Ниш - Ужице - Мечавник - Кралево - Студеница - Дяволски град
Дати на отпътуване
30.04.2021 г.,   04.09.2021 г.,   08.10.2021 г.
Изпрати запитване
Програма
1-ви ден
Отпътуване в 07:30ч. от София (в 05:30ч. от Пловдив) за Сърбия. Преди обяд пристигане в Ниш. Спиране при археологическото находище „Медиана”, където са разкрити останките от някогашната резиденция на император Константин Велики. Посещение на „Челе Кула” (изградена от черепите на въстаниците от Чергарската битка през 1809г.). Пешеходна разходка в центъра на Ниш: Площадът на Освобождението, в центъра на който е Паметникът на освободителите на града, издигнат през 1936г.; сградата на Кметството, построена за седалище на Народната банка; Националния театър; крепостта от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско укрепление под името Наисус; двореца “Бановина”, построен през 1886г. като административна сграда и полицейски участък, а днес - седалище на Нишкия университет. Свободно време. Отпътуване за района на Ужице/Златибор и настаняване в хотел. Нощувка.

2-ри ден
Закуска. Отпътуване за Мечавник или т.нар Дръвенград – строен от Емир Костурица. Мястото е избрано така, че се вижда отвсякъде и от него се вижда всичко. То спазва и сръбската традиция да се строи църква там, където звънът на камбаните се разнася най-далеч. Кустурица харесва мястото по време на снимките на филма "Животът е чудо" и го прави като истинско село - с църква, фризьорски салон, кино зала, дори и затвор. След обяд отпътуване за района на Кралево и посещение на манастира „Жича”, построен заедно с църквата "Св. Успение” от първия крал на Сърбия - Стефан Първовенчани. Манастирът е разрушен в края на XIII в., но е възстановен от крал Стефан Милутин. През средновековието Жича е бил кралската църква на Сърбия. Обявен е за паметник на културата от изключително значение. Привечер настаняване в хотел в Кралево. Нощувка.

3-ти ден
Закуска. Отпътуване за манастира Студеница - другата царска лавра на св. Сава и баща му, св. Симеон Мироточиви (жупан Стефан Неман), духовен и културен център за сръбския народ. Манастирът е в списъка на Световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО от 1986г. В него са пренесени мощите на св. Симеон Мироточиви, на съпругата му св. Анастасия Сръбска, както и на сина им св. Симон Монах (крал Стефан Първовенчани). След обяд посещение на Дяволския град - природна забележителност намираща се в южните склонове на планината Радан. Представлява комплекс от скални пирамиди, разположени на вододела между две клисури. На това място водната ерозия е оформила над 200 уникални пирамиди – кули, високи от 2 до 15м. Повечето от тези образувания са покрити със „защитни шапки”, които ги предпазват от разрушителното действие на дъжда и вятъра. Странните фигури, мистичната атмосфера и течението на вятъра са повлияли на местните да нарекат уникалното място „Дяволския град”. Отпътуване за България и вечерта пристигане в София (Пловдив).

Цената включва:

Цената не включва:

Отстъпки:

Забележка:

Условия за записване и начин на плащане:

Необходими документи:

В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на Потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:

Допълнителна информация:
Хотели по програмата
Златибор
225 лв.